Érmegyűjtés

Érmegyűjtés

Érmét már hosszú idők óta gyűjtenek az emberek, nemcsak az értékük, hanem halhatatlan szépségük és történelmi jelentőségük, fontosságuk miatt.

Egy lelkes kezdő éremgyűjtőnek azt ajánljuk, hogy a gyűjtést egyszerű gyűjtői tematika köré építve kezdje meg.

Egy gyűjtemény megalapozásának legkönnyebb és leggazdaságosabb módja a hazai forgalmi pénzek rendszerezése, például évjáratra, típusokra, vagy éremsorokra bontva. Később érdemes “szakosodni”, mondjuk egyes földrajzi régiókra kiterjeszteni a gyűjtőkört, vagy olyan univerzális gyűjtőtémát választani, mint “a világ sportérméi” vagy “veszélyeztetett állatvilág”, esetleg “modern érmék”, stb.

Hogyan kezeljük?

Ahogy mondani szokták, “jobb a bajt megelőzni, mint orvosolni”. Elkerülni az érmék állagának romlását, esetleg javítani azt és ezzel a gyűjtemény értékét növelni – ez minden numizmatának igen fontos feladata.

Hogyan óvjuk gyűjteményünket?

  • Vigyázzunk, hogy ne ejtsük el érméinket, egy ütődés nyomait lehetetlen eltüntetni és elveszítjük az érme eredeti verdefényes állapotát. Az érmék kezelésekor alátétként puha anyagot – akár törölközőt – használjunk.
  • A karcolások elkerülése érdekében ne csúsztassuk az érméket kemény felületen.
  • Ne fényezzük az érméket, még a puha textillel való fényezés is karcolásokat eredményezhet az érmék felületén.
  • Ne mossuk az érméket. Próbáljunk meg kifejezetten száraz környezet biztosítani gyűjteményünk tárolására, hogy a “patinásodást” (pára hatására kicsapódó zöld felületi korrózió) elkerüljük.
  • Ne érintsük kézzel az érmék felületét, az érmét mindig a pereménél fogva tartsuk kézben. Az ujjnyomok zsírfoltot hagynak és elveszítjük az érmék eredeti fényét. Célszerű cérnakesztyűt használni az érmék kezelésekor.

A gondos tárolás rendkívül fontos. Igen gyakori, hogy az érmék verdefényes állagát megőrzendő, a pénzverdék az érméket műanyag kapszulába csomagolják. Amennyiben a kapszulát szétnyitjuk, gondosan kezeljük, hogy elkerüljük az érmék szennyeződését.

Pár tipp Neked!

Megyer érme – Érmebolt www.magyarerme.hu

Érmecentrum – Érme információk www.ermecentrum.hu