Bemutatták az atlétikai vb egyedi, oválformájú érmeit

Bemutatták az atlétikai vb egyedi, oválformájú érmeit

Atlétikai vb érmei

Lélegzetelállítóan gyönyörű érmeket kapnak, a világ legjobb sportolói, a Budapesti Atlétikai Világbajnokságon.

Augusztus 19-én kezdődik Magyarország történetének legfontosabb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. A budapesti vb helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Központban egy sajtóesemény keretében a szervezők bemutatták a világbajnokság különleges érmeit, amelyek a dobogós szuperhősök, a világ legjobb atlétái nyakába kerülnek majd.

Schmidt Ádám, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa nyitotta meg a Nemzeti Atlétikai Központ sajtótermében megrendezett eseményt.

“Közeledik a vb kezdete, ma bemutatjuk az érmeket a sajtó nagy nyilvánossága előtt. Sokan sokat dolgoztak azért, hogy maradandó és különleges érmek kerüljenek a szuperhősök nyakába. Az érmek egyik oldalának központi alakja a Gellért-hegy tetején álló szabadságszobor, a másik oldalán pedig a csodás Nemzeti Atlétikai Központ látható.

Az átadás rendhagyó módon a Medál Plázában lesz, nem a stadionban. Rengeteg programmal készülünk reggeltől estig, mindenki egész napra tervezzen és szívja magába az atlétikai vb egyedülálló hangulatát” mondta Schmidt Ádám, akitől Németh Balázs a Budapest 2023 NZrt. Vezérigazgatója vette át a szót.

“Nem a legegyszerűbb utat választja a szervezőbiztosság, hiszen mindig élményt szeretne adni mindenkinek, aki kapcsolatba kerül a vb-vel, legyen szó sportolóról vagy szurkolóról.Ez mindannyiunk számára egy csoda, és az a cél, hogy ebből a csodából mindenki haza tudjon vinni egy darabot. Ezért döntöttünk úgy, hogy az éremátadó ceremóniát a stadionból kivisszük, hogy minél többen lássák.Már a legelső estétől kezdődően, már az esti programok előtt éremátadó ünnepségek lesznek a Medál Plázában. Ez egy szórakoztató helyszín, programokkal, koncertekkel. Világújdonsággal próbálkozunk, a sportolók megkapják a méltó figyelmet, ők a főszereplők az érem átvételének pillanatában. Közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a szurkolókkal és a szeretteikkel, akik így szelfizhetnek a világsztárokkal” – árulta el Németh Balázs, milyen újdonságokkal készülnek a 11 nap múlva kezdődő világeseményen.

A különlegességek sorát bővíti, hogy a sportolók mellett az edzők is kapnak érmeket: aranyat, ezüstöt, bronzot.Ilyen már volt a világtörténelemben, méghozzá a 2017-es londoni vb-n, azonban ezúttal az edzők ugyanolyan érmet kapnak, mint a szuperhősök, nem pedig egy másolatot” – tette hozzá a Budapest 2023 NZrt. Vezérigazgatója.

Arany érem

A csodálatos érmek elkészítése a tervezéstől az utolsó mozzanatig 3000 munkaórát vett igénybe, összesen 140 kg nemesfém és 450 méter szalag felhasználásával.A medálok sárgaréz ötvözetből készültek, erre került rá az arany-, az ezüst-, illetve a bronzbevonat, továbbá gyémántpasztával polírozták pormentes környezetben. Az érmek megalkotása során a fenntarthatóság is fontos szempont volt, 146 kg felelős erdőgazdálkodásból származó, papírból gyártott jellegzetes éremtok teszi különlegessé, melyek béleléséhez a Nemzeti Atlétikai Központ versenypályájának megmaradt anyagát használták fel.

“Fontos szimbólum az érem egy sporteseménynél és nagyon különleges, amikor ezt bemutatják. A célunk, hogy magas színvonalon, elegáns módon legyen megvalósítva az átadás, ez nagyon fontos. Méltó módon kell képviselnie a dicsőséget, a győzelmet, hiszen évek kemény munkája kerül díjazásra. Külön öröm számunkra, hogy ilyen szép lett, és büszkék vagyunk rá, hogy ugyanazt az érmet megkapják az edzők is.Az érmek kivitelezése olyan újítás és apró odafigyelés, ami ezeknek az elképesztő embereknek a munkáját dicséri. A szuperhősök tényleg úgy fogják érezni, hogy szuperhősként vannak kezelve” -mondta a korábbi kiváló gátfutó Baji Balázs, az atlétikai világbajnokság nagykövete.

Ezüst érem

A szervezőbizottság tagjainak beszéde után levetítettek egy rövid kisfilmet arról, milyen különleges technikával készültek az érmek, majd Németh Balázs elmondta, hogy a Medál Plázában a vb megnyitóhoz és a szurkolói zónák programjaihoz hasonlóan koncertek és szórakoztató programok is lesznek olyan fellépőkkel, mint a Margaret Island, a Bohemian Betyars és a Hősök.

Bronz érem

A budapesti atlétikai vb-t augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyalogló versenyeknek a Hősök tere ad otthont.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Budapesti Atlétikai Világbajnokság logója

Forrás: origo

Ez is érdekelhet!

Mi a különbség az érme és érem között? >>
Különleges, alkalmi érmek >>

Magyar Érmebolt  – Coin Shop >>